Harapan Gerai-gerai Makanan

30 Nov

mara1Usahawan kecil yang baru menceburkan diri didalam perniagaan makanan akan berasa sangat-sangat bertuah sekiranya mendapat tapak gerai yang sesuai untuk memulakan perniagaan.

Apabila pendaftaran syarikat telah dibuat, kelulusan dan lesen dari Majlis Perbandaran  telah diperolehi, barulah usahawan layak untuk memohon gerai yang disediakan samaada oleh Majlis Perbandaran, Majlis Daerah ataupun dari MARA.

Walaupun demikian isu yang lahir dari bermulanya perniagaan gerai antaranya adalah seprti berikut:

  1. Kedudukan atau lokasi gerai tidak strategik
  2. Gerai tidak lengkap
  3. Perubahan perancangan struktur bandar
  4. Masalah pembuangan sampah dan
  5. Wujudnya persaingan yang tidak terkawal.

Pada dasarnya, untuk merencanakan pembangunan, pelan struktur haruslah di sediakan dengan mengambilkira bukan sahaja faktor lokasi sesebuah bandar bahkan haruslan juga mengambil kira faktor kelansungan pembangunan. Pelan pembangunan ini haruslah di sediakan oleh pakar perancangan ekonomi dan sosial Majlis Perbandaran, Majlis Daerah ataupun MARA.

Kenapakah pakar-pakar diperlukan untuk merencanakan pembangunan secara meyeluruh?  Sebabnya, kita tidak mahu melihat gerai-gerai makanan yang di sediakan oleh Majlis-majlis terlibat menjadi usang, peniaga gulung tikar dan tidak lagi menjadi tumpuan ramai.

Keadaan seperti disebutkan diatas boleh dilihat dimana-mana sahaja di Malaysia. Sebagai contoh, sederet gerai di bina oleh MARA di tepi jalan sebuah bandar dengan ukuran 5 kaki x 5 kaki sebuah. Gerai ini hanya dilengkapi dengan bumbung dan meja jualan bersaiz 5 kaki x 5 kaki, tidak dilengkapi dengan kerusi dan meja makan. Bayangkan keadaan nasib peniaga kecil tersebut apabila hari hujan. Masalah semakin menjadi-jadi apabila terdapat garisan kuning, keenderaan tidak dibenarkan untuk meletak kereta di hadapan gerai tersebut. Peniaga-peniaga pula menjual makanan yang sama dan mereka membawa kerusi, meja makan dan payung sendiri dibelakang gerai masing-masing sehingga menjadi tidak teratur.

Kita tentu tertanya-tanya soalan-soalan seperti berikut:

  1. Apakah tidak ada perancangan yang teliti dibuat oleh perancang pembangunan yang bertanggungjawab?
  2. Adakah perancang menjangka berapa lamakah peniaga-peniaga tersebut dapat bertahan di lokasi itu?
  3. Adakah perancang boleh menjangka berapakah jumlah jualan yang boleh diperolehi oleh peniaga-peniaga dengan prasarana yang disediakan itu?
  4. Adakah perancang membuat penelitian tentang jenis makanan yang boleh dijual di gerai-gerai untuk mengelakkan persaingan.
  5. Adakah perancang bersikap ‘sambil lewa’ demi memenuhi keperluan semasa sahaja?

Walau apapun jawaban, nasib peniaga kecil seharusnya dibela dari awal. Semua lapisan masyarakat seharusnya bertanggungjawab dan menyumbang untuk pembangunan usahawan walaupun pada dasarnya perniagaan berterasan usaha seperti kata ‘man jadda wa jadda’.

Peniaga-peniaga kecil harus diberi bimbingan dan tunjuk ajar oleh badan-badan terbabit disamping menyediakan premis yang bersesuaian bagi mereka berniaga. Selain dari itu, perancang dan pihak bertanggungjawab juga harus memastikan perniagaan usahawan dibawah kelolaan mereka  akan berterusan maju hasil dari usaha dan prasarana yang lengkap.  Jawatankuasa khas harus dibentuk dan mereka hendaklah aktif bagi memudahkan komunikasi diantara peniaga dan pihak perancang bertukar-tukar pendapat, mendapat bimbingan dan informasi terkini. Dengan inisiatif yang diambil, mudah-mudahan akan terlaksanalah tugas untuk membela usahawan dan melahirkan usahawan dengan peratus kejayaan yang tinggi.

 

 

2 Responses to “Harapan Gerai-gerai Makanan”

  1. izhar September 4, 2013 at 2:31 am #

    Assalamualaikum, kami dari Majlis Bandaraya Petaling Jaya.

    Pada pandangan saudara, apakah rekabentuk gerai makan/ gerai pasar yang terbaik yang boleh mengatasi

    1. Masalah gerai tiada sambutan,
    2. Masalah Jeni Jualan,
    3. Masalah tidak berniaga sendiri
    4. Masalah kecurian bekalan elektrik. air
    5. Masalah sewa tidak berbayar.

    terima kasih atas pandangan anda.

    p/s Gerai di atas adalah berbentuk kiosk, berkonsepkan take away. iaitu makan bungkus seperti pisang goreng/ burger/ nasi lemak. Jika sehingga perlukan kerusi meja, maka ianya tertakluk kepada perkara lain seperti bekalan air, tempat membasuh makanan, saluran membasuh makanan dll kerana kegagalan menyediakan perkara itu boleh menyebabkan keracunan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: